Conferința internațională științifică ”New Perspectives in Construction Law” ediția a-2-a

Conferința internațională științifică ”New Perspectives in Construction Law” ediția a-2-a

Reprezentanți ai mediului academic, ai organizațiilor profesionale, practicieni din domeniu și reprezentanți ai instituțiilor publice s-au reunit pentru a doua ediție a conferinței ștințifice internaționale ”New Perspectives in Construction Law” organizată de către Asociația Română de Dreptul Construcțiilor în parteneriat cu Academia de Studii Economice București.

În cadrul dezbaterilor au fost abordate teme de larg interes pentru piața construcțiilor, de la impactul noilor modificări legislative până la noile tendințe în domeniu, fie că vorbim de particularități ale contractelor în aria construcțiilor, noile reguli în domeniul achizițiilor publice, arbitraj și metode alternative de rezolvare a disputelor sau aspecte prinvind legislația specială în construcții.

Construcțiile reprezintă un sector important în orice economie națională și cu impact asupra competitivității și prosperității acesteia. În același timp, în România, domeniul dreptului construcțiilor este mai puțin abordat ca un subiect interdisciplinar. În acest context, un pas important a fost făcut în cadrul conferinței, unde reprezentanții mediului academic, înțelegând necesitatea unei intervenții mai active pentru a suplini deficiențele actuale, s-au arătat deschiși în vederea conlucrării pentru a realiza programe de studii care să acopere nevoile pieții într-un mod real. La unison, aceștia au recunoscut existența dreptului construcțiilor ca o arie nouă de studiu care trebuie să existe în universități, arătându-și sprijinul pentru ca acest lucru să devină și realitate. Nevoia schimbării de viziune și de abordare a domeniului construcțiilor a fost întărită și de reprezentanții asociațiilor profesionale care au atras atenția asupra nevoii uniformizării legislației actuale prin realizarea unui Cod al Construcțiilor, și al unui al Patrimoniului asupra necesității simplificării procedurilor sau a formării de specialiști în dreptul urbanismului sau în arbitraj.

Dezbaterile au continuat pe marginea problematicii metodelor alternative de rezolvare a litigiilor, în contextul în care, numai în 2016, 10% dintre dosarele aflate pe rolul Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă CCIR au avut ca obiect proiecte din construcții. În aces sens, specialiștii în domeniu au susținut necesitatea schimbării de paradigmă și utilizarea în cadrul contractelor a clauzelor arbitrale care să dea posibilitatea celor aflați în conflict să adopte metode alternative de soluționare a disputelor.

Având în vedere că anul 2016 a fost marcat de modificări importante pe plan normativ, nu a fost uitat noul pachet de legi privind achizițiile publice, renumiți practicieni dezbătând modul de implementare în legislația românească a directivelor europene, precum și problemele pe care le ridică noile modificări. De asemenea, reprezentanți ai celor mai importante organizații de profil au împărtășit experiența lor în sectoare de interes precum: aplicarea contractelor FIDIC, soluții legislative și tehnice pentru clădiri sustenabile, metode de analizarea a întârzierilor, legislația în muncă, norme de siguranță la incendiu etc.

Conferința ”New Perspectives in Construction Law” a beneficiat și de prezența unor speakeri internaționali, dintre care îi amintim pe ing. Helder CARDEIRA, Asociația de Dreptul Construcțiilor Australia, Arh. Mehmet Gokhan BERK, Manager, Çevre Yapı Construction Management and Consulting Company, Istanbul, Turcia, Arh. Dan Octavian, Hill International, Londra, Marea Britanie, care au împărtășit din practicile altor state în ceea ce privește noile metode sau tehnologii din dreptul constructiilor.

”Ne aflăm deja la a doua ediție a Conferinței știintifice internaționale organizată de către Asociația Română de Dreptul Construcțiilor și constat cu bucurie c-am reușit să creăm o platformă pentru specialiști care să dezbată asupra provocărilor întâlnite în practică, dar și soluțiile pentru acestea. Sunt încrezător că tot ceea ce s-a discutat și propus în cadrul evenimentului nostru, prin continuarea dezbaterilor începute, va conduce către o nouă practică, iar deschiderea aratată de către toți factorii din domeniul construcțiilor față de o schimbare a perspectivelor în acest sector, fie ca vorbim de mediul academic sau practicieni, dovedește acest lucru.”, a susținut Ovidiu Ioan Dumitru, Președintele Asociației Române de Dreptul Construcțiilor.

0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*